UNIVERSITETET I TROMSØ
Forslaget til nybygg for Institutt for Lærerutdanning og Pedagogikk (ILP) på Norges Arktiske Universitet (UIT) underordner seg kvartalstrukturen 60 x 60 meter som Campus området er delt inn i. Kontinuitet i gateløp og parkdannelser er førende parametere for løsningen. Kvaliteter vi vanligvis forbinder med byen er forsøkt ivaretatt i vårt overordnede konsept, både i eksteriører, interiører og landskap. Dette handler om å skape gode møteplasser og attraktive steder.
ILP’s byggeprogram er så stort og krevende at store deler av den disponible tomten beslaglegges. Nabobebyggelsen; Farmasibygget, MH2 og Nofima ligger tett på tomtegrensen. Til forskjell fra byens homogene kvartalstruktur beskriver hvert kvartal eller hvert bygg på campusområdet en spesiell funksjon eller et spesielt fakultet – i tillegg til at det representerer sitt tiår innenfor arkitekturhistorien. Vi har derfor sett det som viktig at ILP’s nybygg skal framstå i et selvstendig og sterkt arkitektonisk uttrykk som forholder seg til nabobebyggelse og omgivelser på en god måte – et hus som tar opp i seg og forsterker campusvevens infrastruktur.
Forslagets geometriske utforming sørger for at de to viktigste elementene; Farmasiaksen og parkdraget på sørsiden av MH2 gis stor oppmerksomhet, det vokser fram en ny intim park i campusområdet, – det etableres et nytt sted hvor studenter, ansatte og gjester møtes. Farmasiaksen er i sin helhet tenkt som en utvendig gangveiforbindelse opp til Fiskerihøyskolen ved at den krysser under ILP- bygget, dette grepet gjør parken enda mer attraktiv og livlig. Den planlagte parken langs MH2 forlenges til ILPs østfasade og trekkes gjennom hele det høyreiste torget. Integrering av park og interiør sørger for at grensene mellom ute/ inne delvis hviskes ut – også parken fornemmes å være et interiør og en del av torget.
Noen av byens kvaliteter som varierende uterom, parker, plasser, brede hovedgater, intime gangveier, rom for tilfeldige møter og uformelle samtaler er viktige elementer også i campusområdet. Avskjerme for vind og åpne opp for sol, er parametere det fokuseres på. Uteamfiet og hovedtrappen ved inngangen er et eksempel på dette.
Et overordnet mål er å utforme steder som legger til rette for møter mellom mennesker, steder som synliggjør aktivitet og skaper liv i både interiører og uterom.
ARKITEKTONISK KONSEPT
Foajéområdet strekker seg som en canyon mellom to fuglefjell fra hovedinngangen i krysset Universitetsgata/ Muninbakken til parken i nordøst. Fornemmelsen av å være i et landskapsrom er nærliggende.
Torgets gulv balanserer ut den skrånende tomten og danner et platå i forlengelsen av parken. Galleriene eller ”fugleredene” på begge sider av dette høyreiste torget er deler av kommunikasjonsarealet til alle husets funksjoner.
Leseplasser, grupperom og kaffebarer er eksempler på formelle og uformelle møteplasser tilknyttet dette høyreiste rommet. Den høye brukerfrekvensen synliggjør aktivitet som skaper liv i bygningen. Torgets mange møteplasser er selve hjertet i bygget. Her finnes steder fra hvor man har full oversikt over hele rommet, til intime kroker hvor man kan konsentrere seg over boken eller slå av en prat med kameraten eller veilederen. Mangfoldet av ulike steder av ulik karakter og størrelse vil stimulere til trivsel og inspirasjon. Bygningen vil virke sosialt og faglig samlende.